Casa Mundo

In februari 2014 opende Casa Mundo haar deuren voor de eerste bewoners. Inmiddels hebben we ons eerste lustrum gevierd! Casa Mundo is in vergelijking met de andere convivia van Ruimzicht net even anders: de helft van de bewoners is Nederlander en de andere helft komt van ‘all over the world’. Samen leven we onder een bijzonder dak, in een voormalige kerk.

De acht buitenlandse studenten in het huis studeren aan de PThU (Protestantse Theologische Universiteit), waar zij een eenjarige Masteropleiding volgen. Dat is ook de reden waarom de internationals slechts één jaar in het huis wonen. De andere zeven bewoners komen uit Nederland en vormen de vaste kern. Zij blijven meerdere jaren in het huis.

“…we beginnen een soort internationale familie te worden…”

Door het interculturele aspect is wonen in Casa Mundo een leerervaring op zich. Tijdens de huisavonden bereiden we gezamenlijk vaak gerechten die de buitenlandse studenten van thuis kennen, we kunnen ‘Slaap lekker’ zeggen in wel tien verschillende talen, we leren van elkaars gewoontes en creëren zo gezamenlijk een nieuwe Casa Mundo-cultuur. Soms zorgen de culturele verschillen voor humoristische situaties, bijvoorbeeld toen een Indiase huisgenoot opmerkte dat in háár land niet zoveel kikkers te horen waren als in Nederland, want ‘die lagen dan allang in de pan’!
Net als in de andere convivia staat het samenwonen centraal en draagt iedere bewoner daar op zijn of haar eigen manier aan bij, met een kleine of grotere verantwoordelijkheid in huis.

De woensdagavond is de vaste huisavond. Tijdens deze avond, die ons samenbindt, eten we eerst met elkaar. Na een liturgisch moment en een rondje met opmerkingen en vragen is er een avondactiviteit, door twee van ons georganiseerd. Deze activiteiten variëren van zinnige discussies of een gezamenlijk gebed tot het spelen van omgekeerd verstoppertje of met elkaar glibberen en glijden over de ijsbaan.

Het pand zelf is een voormalig kerkgebouw, gelegen in de rustige Grunobuurt, vlakbij het stadspark en op loopafstand van het treinstation. Voordat het gebouw een convivium werd, bood het onderdak aan een Baptistengemeente en daarvoor decennia lang aan de Gereformeerde Kerk. Na aankoop door Ruimzicht volgde een grote verbouwing waarbij 15 studentenkamers (met eigen badkamer..) in het pand werden Stadsparkkerk Groningen 02vervaardigd, evenals drie keukens, een aantal opslagruimtes en een grote woonkamer (van 130 m2 met podium en piano). Daarnaast herbergt de kerk nog een stilteruimte (c.q. logeerkamer), een aantal ‘geheime ruimtes’ en is er op de plek waar voorheen de kerkzaal was, nog steeds een grote open ruimte.

De ruimtes in ons huis maken van alles mogelijk; zo houden we in de stilteruimte drie keer per week een ochtendgebed, waar je vrij bent om aan mee te doen. We hebben meerdere keren optredens van Stukafest georganiseerd, evenals knutselavonden. Er was tot voor kort een heus Casa Mundo-koor, dat wekelijks oefende bij de piano en daarna vaak nog even zong in de grote hal met z’n geweldige akoestiek. Dit koor is momenteel in winterslaap! Wat er allemaal in ons huis kan gebeuren, zal de toekomst leren. Suggesties zijn welkom!

Hoewel Casa Mundo het jongste convivium is van Ruimzicht, is de gemiddelde leeftijd het hoogst van allemaal. Sommige internationals zijn al lang en breed getrouwd en hebben thuis kinderen. Dat ze toch ver van huis en familie deze master zijn gaan volgen, vinden wij erg dapper en getuigt van toewijding. Maar ook de Nederlandse studenten zijn gemiddeld al iets ouder, de jongste bewoner is 22. Overdag zijn velen van ons druk met studie en/of werk, maar in de avonduren komen we graag bij elkaar om samen te eten, een film te kijken of te kletsen/discussiëren. We beginnen een soort internationale familie te worden en het zal erg vreemd zijn als komende zomer de internationals ineens allemaal vertrokken zijn.
Wil je meer weten over ons huis? Mail de pontifex, cmsnellius89@gmail.com

Ruimzicht Brochure I.C. English 2015

Op de kaart