Casa Mundo

In februari 2014 opende Casa Mundo haar deuren voor de eerste bewoners. Casa Mundo is in vergelijking met de andere convivia van Ruimzicht net even anders: de helft van de bewoners is Nederlander en de andere helft komt van ‘all over the world’. Samen leven we onder een dak, in een voormalige kerk.

De acht buitenlandse studenten in het huis studeren aan de PThU (Protestantse Theologische Universiteit), waar zij een eenjarige Masteropleiding volgen. Dat is ook de reden waarom de internationals slechts één jaar in het huis wonen. De andere zeven bewoners komen uit Nederland en vormen de vaste kern. Zij blijven meerdere jaren in het huis wonen.

“…we beginnen een soort internationale familie te worden…”

De woensdagavond is onze huisavond. Twee bewoners bereiden het eten waarna een activiteit wordt gehouden. We hebben in het begin een aantal avonden aan cultuurverschillen besteed, maar we hebben ook meer ontspannen avonden.

Het huis zelf is een voormalig kerkgebouw, gelegen in de rustige Grunobuurt, vlakbij het stadspark en op loopafstand van het treinstation. Voordat het gebouw de huidige bestemming kreeg heeft het een tijdlang leeggestaan nadat de baptistengemeente het gebouw gedag had gezegd. Toen Ruimzicht het pand kocht, volgde een grote verbouwing waarbij 15 studentenkamers (met eigen douche en toilet!) in het pand werden vervaardigd, alsook drie keukens, een aantal opslagruimtes en een grote woonkamer (van 128m2 met een podium). Daarnaast herbergt de kerk nog een stilteruimte, een aantal ‘geheime ruimtes’ en is er op de plek waar voorheen de kerkzaal zat nog steeds een grote open ruimte aanwezig. De ruimtes in het huis maken van alles en nog wat mogelijk. Zo liet onze housewarming zien dat een bandje op het podium van de woonkamer een grote groep mensen kan entertainen. Wie weet wat er allemaal nog meer te organiseren valt: een kunstexpositie? Stukafest? Internationale kookavonden? De toekomst zal het leren, wij staan open voor suggesties.Stadsparkkerk Groningen 02

Terwijl het Internationale Convivium zelf nog redelijk in de kinderschoenen staat, is de gemiddelde leeftijd van de huidige bewoners het hoogst van alle convivia. Niet in de laatste plaats omdat sommige van de internationals al lang en breed getrouwd zijn en kinderen hebben. Dat ze toch het besluit genomen hebben ver van huis en familie deze master te volgen vinden wij erg dapper en het getuigt van toewijding. Maar ook de Nederlandse studenten zijn gemiddeld genomen al iets ouder, de jongste bewoner is 23. Overdag zijn velen van ons druk met studie en/of werk, maar in de avonduren wordt er geregeld gesocialized en van de tafeltennistafel in onze woonkamer wordt gretig gebruikt gemaakt. We beginnen een soort internationale familie te worden en het zal erg vreemd zijn als komende zomer de internationals ineens allemaal vertrokken zullen zijn…

Ruimzicht Brochure I.C. English 2015

 

Op de kaart