Casa Mundo

In februari 2014 opende Casa Mundo haar deuren voor de eerste bewoners. Casa Mundo is in vergelijking met de andere convivia van Ruimzicht net even anders: de helft van de bewoners is Nederlander en de andere helft komt van ‘all over the world’. Samen leven we onder een dak, in een voormalige kerk.

De acht buitenlandse studenten in het huis studeren aan de PThU (Protestantse Theologische Universiteit), waar zij een eenjarige Masteropleiding volgen. Dat is ook de reden waarom de internationals slechts één jaar in het huis wonen. De andere zeven bewoners komen uit Nederland en vormen de vaste kern. Zij blijven meerdere jaren in het huis.

“…we beginnen een soort internationale familie te worden…”

Door het interculturele aspect is wonen in Casa Mundo een leerervaring op zich. Tijdens de huisavonden bereiden we gezamenlijk vaak gerechten die de buitenlandse studenten van thuis kennen, we kunnen ‘Slaap lekker’ zeggen in wel tien verschillende talen, we leren van elkaars gewoontes en creëren zo gezamenlijk een nieuwe Casa Mundo-cultuur. Soms zorgen de culturele verschillen voor humoristische situaties, bijvoorbeeld toen een Indiase huisgenoot opmerkte dat in háár land niet zoveel kikkers te horen waren als in Nederland, want ‘die lagen dan allang in de pan’!

De woensdagavond is onze huisavond. Tijdens deze avond eten we eerst samen met aansluitend een activiteit. Deze activiteiten verschillen van inhoudelijke discussies of liturgisch moment tot rondrennen tijdens het spelen van spelletjes, een meditatie of met elkaar glibberen en glijden over de ijsbaan.

Het huis zelf is een voormalig kerkgebouw, gelegen in de rustige Grunobuurt, vlakbij het stadspark en op loopafstand van het treinstation. Voordat het gebouw de huidige bestemming kreeg, bood het onderdak aan een Baptistengemeente en daarvoor aan de Gereformeerde Kerk. Na aankoop door Ruimzicht volgde een grote verbouwing waarbij 15 studentenkamers (met eigen douche en toilet..) in het pand werden Stadsparkkerk Groningen 02vervaardigd, evenals drie keukens, een aantal opslagruimtes en een grote woonkamer (van 128m2 met een podium). Daarnaast herbergt de kerk nog een stilteruimte, een aantal ‘geheime ruimtes’ en is er op de plek waar voorheen de kerkzaal was, nog steeds een grote open ruimte aanwezig.

De ruimtes in ons huis maken van alles en nog wat mogelijk; zo is er een heus Casa Mundo-koor opgericht, dat wekelijks oefent bij de piano in de woonkamer en daarna vaak nog even zingt in de grote hal / voormalige kerkzaal waar een geweldige akoestiek is; in onze stilteruimte houden we dagelijks ‘morning prayer’ waar je kan aanschuiven voor een korte Bijbellezing, samen zingen en bidden. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, de toekomst zal het leren. Wij staan open voor leuke suggesties!

Hoewel Casa Mundo het jongste convivium is van Ruimzicht, is de gemiddelde leeftijd van de huidige bewoners het hoogst van alle convivia. Sommige internationals zijn al lang en breed getrouwd en hebben kinderen. Dat ze toch ver van huis en familie deze master zijn gaan volgen, vinden wij erg dapper en getuigt van toewijding. Maar ook de Nederlandse studenten zijn gemiddeld genomen al iets ouder, de jongste bewoner is 24. Overdag zijn velen van ons druk met studie en/of werk, maar in de avonduren komen we graag bij elkaar om samen te eten, een film te kijken of te kletsen/discussiëren. We beginnen een soort internationale familie te worden en het zal erg vreemd zijn als komende zomer de internationals ineens allemaal vertrokken zijn.
Wil je graag meer weten over ons huis? Mail Christiaan, c.schoonenberg@icloud.com

Ruimzicht Brochure I.C. English 2015

Op de kaart