Pakhuis London

Waarschijnlijk heb je wel al eens kennis gemaakt met onze straat. Op iedere promotiefolder van Groningen schittert een foto van onze hoge straat met grachtzicht op de voorkant. De Hoge der A is een lust voor het oog en een target point voor iedere provisorische stadsfotograaf, zowel bij zomer als in wintertijd. Pakhuis London (PL) is gevestigd aan deze gracht, in het stadscentrum van Groningen, tussen de groteske herenhuizen.

Convivium Pakhuis London‘de (b)engeltjes van Groningen’

In een graanpakhuis aan de gracht moet je weten
Worden heel wat kratten bier versleten
In de woonkamer moet je zijn
Daar heerst geen schone schijn
Maar mag iedere student zichzelf wezen

In ons huis, dat vroeger diende als opslagplaats voor graan, zijn 12 studentenkamers gevestigd, verdeeld over 3 verdiepingen. Het trappenhuis, dat in het midden gelegen is, verdeelt de verdiepingen in twee gangen. Iedere gang heeft een eigen douche en toilet met elk een eigen sfeer en karakter. Zo staat op de rechter-van de derde etage permanent de radio aan en op het linkertoilet op de tweede etage is vrouwelijk schoon te bewonderen. De ganggenoten beslissen samen hoe zij hun gangetje willen bekleden en hoe vaak zij (wel of niet) schoonmaken. Iedere verdieping beschikt tevens over een balkonnetje, met uitzicht op de immer volprezen gracht.

“In onze gezamenlijke woonkamer kun je altijd SOG-en (Studie Ontwijkend Gedrag) vertonen”

Naast de 6 gezellige gangetjes bestaat PL uit een gezamenlijke woonkamer en een ruime keuken op de begane grond. Hier kun je altijd SOG-en (Studie Ontwijkend Gedrag vertonen) in gezelschap. Tevens kent PL een fietsenhok, waarvan de vloer bezaaid is met peuken, en een tuin, waarin regelmatig barbecues en vreugdevuren oplaaien. Via de intercom kunnen de studenten elkaar oppiepen. Dit gebeurt om elkaar te pesten maar ook als er beneden koffie gezet is of het eten klaar is. De woonkamer vormt het hart van het convivium-leven. Hier vinden menige ontmoetingen plaats. Samen series kijken, kruiswoordpuzzels maken, klaverjassen, bier pingpongen of zingen. Dit alles gebeurt, tot ergernis van de bewoners van de eerste verdieping, onder de begeleidende akkoorden van de inmiddels valse piano.
Hoewel er in PL veel harde grappen worden gemaakt en de meeste inwoners elkaar het liefst de hele dag door de kast op jagen, schuilt achter de meedogenloze witte muren veel warmte en genegenheid. Pakhuis London staat voor diversiteit. In de aannameprocedure vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende mensen in een huis te verzamelen. Studenten afkomstig uit verscheidene plekken en met diverse interesses, opleidingen en verenigingen. We proberen respect voor elkaar te hebben en in goed overleg willen we tijdens de halfjaarlijkse huisvergaderingen aan alle behoeftes voldoen.

PL is een huis met veel tradities en één daarvan is de huisavond op woensdagavond. Deze huisavond is een verplicht nummer voor alle bewoners. Omdat dit vaak de enige avond in de week is dat we allemaal thuis zijn, heerst er altijd een opgewekte stemming. Op woensdagavond word je hoe dan ook aangestoken door de joligheid van je medebewoners, of je nou wilt of niet. Na de gezamenlijke maaltijd volgt altijd een klein discussiemoment, dat zich richt op persoonlijke, maatschappelijke of religieuze kwesties. Tijdens de daaropvolgende rondvraag kan iedereen zijn of haar zegje doen, zoals ‘de afwas is niet gedaan deze week’ of ‘ik wil een feest geven dan en dan, zijn hier bezwaren tegen’. Een van de commissies is verantwoordelijk voor de invulling van de rest van de avond. De ene keer organiseren we een bloedstollende stadswandeling, waarbij de coördinaten via de App worden doorgegeven, de andere keer verbouwen we onze woonkamer tot een bioscoop en kijken we een film vanaf de tribune. Tijdens de cocktail-casino-avond verschijnt iedereen in gala, maar op de schaatsavond hullen wij ons in ski kledij.

In PL kennen we elkaars nukken en grollen. We weten allemaal wie we tijdens het huisontbijt een beetje moeten mijden en ook welke bengel de meeste rommel laat slingeren in de woonkamer. We halen wel eens het bloed onder elkaars nagels vandaan maar kunnen bovenal niet zonder mekaar. Pakhuis London is pas compleet als iedereen thuis is. Kenmerkend is tevens de jaarlijkse engelenactie, waarbij we op anonieme wijze elkaar in het zonnetje proberen te zetten. Een ding is zeker als je in Pakhuis London gaat wonen. En dat is dat als jouw tijd er op zit, je bij het weggaan door elf mensen zult worden gemist…
Nog niet al je vragen beantwoord? Mail febe.roggeband@gmail.com

Op de kaart