Wonen in een convivium

Convivi…watte!? Onze studentenhuizen hebben inderdaad een nogal bijzondere naam. Zo’n huis heet ‘convivium’. Letterlijk betekent het tafelgezelschap – en dat is niet zomaar. In een convivium staat ‘de tafel’ centraal. Dat wil zeggen dat je vriendschap en gezelligheid met elkaar deelt en er ruimte is voor een goed gesprek.

Op kamers

Je gaat studeren en je wilt op kamers. Maar je kent de stad nog  niet en hoe vind je een leuke plek? Wij, je toekomstige huisgenoten, vinden het belangrijk dat je je ergens thuis voelt.  Dat kan in een convivium. Het zijn studentenhuizen-met- een-plus. De Ruimzichthuizen zijn te vinden in Amsterdam (1), Groningen (3) en Utrecht (4). Ze liggen allemaal op een unieke  locatie, centraal gelegen in de stad en ze hebben mooie, betaalbare kamers. Het aantal bewoners varieert van 8 tot 18 bewoners per convivium. In Groningen is zelfs een Internationaal Convivium. Je kunt maximaal drie jaar in een convivium wonen.

Samenleven

“Wat ik vooral mooi vind aan het wonen in een convivium is dat er altijd wel iemand is om koffie mee te drinken”

Waar het om gaat is dit: binnen de convivia wordt er echt samengeleefd. Dat merk je bijvoorbeeld op de wekelijkse huisavond. Die is een keer per week. Dan eten we met elkaar, met aansluitend de huisavond. De inhoud van die avond is telkens anders: dan weer verdiepend, dan weer ontspannend, en telkens voorbereid door een of twee van ons.
Is dat niet vervelend, zo’n vaste huisavond? Nee, integendeel, het voegt juist iets toe. Door de huisavond leren we elkaar nog beter kennen.

Vrijwilligerswerk

Elk convivium zet zich in voor één of meerdere vrijwilligersprojecten. We doen dat vanuit het besef dat dat we als studenten in een bevoorrechte positie verkeren en er mensen zijn die het minder goed hebben getroffen. Het vrijwilligerswerk wordt door het convivium zelf bepaald. Je gaat bijvoorbeeld de woonkamer schilderen bij iemand die dat zelf niet kan, je doet mee aan een maatjes-project, deelt ijsjes uit of nodigt als huis vluchtelingen uit om te komen mee eten. Gemiddeld besteed je een aantal uur per maand aan het project.

Verder gaan we als convivium minstens een keer per jaar op huisweekend, doen we mee aan de conviviumdag en organiseren we regelmatig een huisfeest.

“De combinatie van diepgang en gezelligheid in een convivium spreekt me enorm aan”

Geloof en idealen

Bijzonder is dat we als bewoners een zelfde christelijke achtergrond delen. We hebben dus  ‘iets’ met het geloof. Dat wil niet zeggen dat we allemaal hetzelfde geloven of over alles het zelfde denken. Vaak juist niet! Maar daardoor hebben we regelmatig boeiende gesprekken, soms tot diep in de nacht.

Kortom: ben je op zoek naar een kamer in Amsterdam, Groningen of Utrecht en denk je te passen in een convivium – meld je dan aan (aanmeldknop rechtsboven!), of bezoek de pagina’s van de afzonderlijk huizen en onze Facebookpagina voor extra informatie.

Op de kaart