Wonen in een convivium

Een convivium, wat is dat eigenlijk? Letterlijk betekent convivium tafelgezelschap – in een convivium staat de tafel dan ook centraal. Dat betekent dat we waarde hechten aan gezelligheid, vriendschap en een goed gesprek.

Op kamers

Je gaat studeren en je wilt op kamers. Dat kan in een convivium. De Ruimzichthuizen zijn te vinden in Amsterdam (2), Groningen (3) en Utrecht (4). Alle huizen liggen centraal in de stad en hebben mooie, betaalbare kamers. Het aantal bewoners varieert van 8 tot 18 bewoners per convivium. Al met al een leuke plek om de stad te leren kennen en om je thuis te voelen tijdens je studententijd.

Samenleven

“Wat ik vooral mooi vind aan het wonen in een convivium is dat er altijd wel iemand is om koffie mee te drinken”

In een convivium wordt echt samengeleefd. Elke week hebben we een huisavond, die begint met samen eten. Zo’n huisavond hoort bij het convivium omdat je daar écht tijd voor elkaar vrijmaakt. De inhoud van de avond is telkens anders, maar het belangrijkste is het samenzijn en de gezelligheid. Verder gaan we als convivium minstens een keer per jaar op huisweekend, doen we mee aan de conviviumdag en organiseren we regelmatig een huisfeest.

Vrijwilligerswerk

Elk convivium zet zich in voor één of meerdere vrijwilligersprojecten. We doen dat vanuit het besef dat we als studenten in een bevoorrechte positie verkeren en er mensen zijn die het minder goed hebben getroffen. Het vrijwilligerswerk wordt door het convivium zelf bepaald. Je gaat bijvoorbeeld de woonkamer schilderen bij iemand die dat zelf niet kan, je doet mee aan een maatjes-project of nodigt als huis vluchtelingen uit om te komen mee eten. Gemiddeld besteed je een aantal uur per maand aan het project.

“De combinatie van diepgang en gezelligheid in een convivium spreekt me enorm aan”

Geloof en idealen

Bijzonder is dat we als bewoners een zelfde christelijke achtergrond delen. We hebben dus  ‘iets’ met het geloof. Dat wil niet zeggen dat we allemaal hetzelfde geloven of over alles het zelfde denken. Daardoor hebben we regelmatig boeiende gesprekken, soms tot diep in de nacht.

Kortom: ben je op zoek naar een kamer in Amsterdam, Groningen of Utrecht en denk je te passen in een convivium – meld je dan aan (aanmeldknop rechtsboven!), of bezoek de pagina’s van de afzonderlijk huizen en onze Facebookpagina voor extra informatie.

Op de kaart