Woorden die spreken

Na mijn verbintenisdienst in de Utrechtse Domkerk op 11 september jl. werd mij meer dan eens gevraagd naar de woorden en oorsprong van de zegen die ik aan het einde van de viering meegaf. Het zijn de woorden van ‘de zegen op het Jacobspad’, de route die uiteindelijk leidt naar Santiago de Compostella.

Aan het begin van mijn predikantenloopbaan, was ik predikant in het Zeeuwse Aagtekerke, in combinatie met het ouderenpastoraat van de Vlissingse Sint Jacobskerk. In die periode kwam in een liturgisch tijdschrift ‘de zegen op het Jacobspad’ langs, die me sindsdien dierbaar is. Ik geef deze zegen jullie en u nogmaals graag mee.

Ds. Lennart Heuvelman

 

Gezegend is je weg,

dag aan dag, stap voor stap.

Gezegend is wat je lukt en wat je mislukt.

Gezegend zijn de mensen die je gelukkig maken.

Gezegend zijn de mensen

die je stenen in de weg leggen.

Gezegend is wat je bezighoudt en wat je rust geeft.

Gezegend is je weg,

dag aan dag, stap voor stap.

Ga jouw weg in vrede,

God gaat met jou.

(Zegen op het Jacobspad, De Eerste Dag herfst 2008)