Zomercollecte

Beste meneer en/of mevrouw Model,

‘Ik kom uw bijdrage voor de zomercollecte ophalen’

In een ver verleden was er de zomercollecte van Ruimzicht. De jongens van het internaat in Doetinchem en later van Nieuw Ruimzicht in Doorn gingen op de fiets langs de boerderijen en huizen om de jaarlijkse gift voor Ruimzicht op te halen. Ook van de eerste lichting bewoners van de convivia werd dit nog verwacht. Ik herinner me iets van ‘Achterhoek’ en ‘ver weg’. Maar toen kwam de acceptgirokaart. Ik was er niet rouwig om, dat zal ik eerlijk toegeven.

Lees verder

Ruimzicht en de watersnoodramp?

“Ik ga een project doen rondom de hulpverlening door Doetinchem aan Middelharnis en Sommelsdijk na de Watersnoodramp in 1953.” Het is een zin die ik de laatste maanden veel uitgesproken heb. Vaak gevolgd door een blik die het midden hield tussen verbazing en verbijstering. “What the heck bedoel je?”

Lees verder

Onder de Terebint van Abraham

In 1980 wordt in Groningen een religieuze Gemeenschap gesticht door leden van vier Congregaties,  waaronder de Fraters van Utrecht, in het klooster van de Zusters Franciscanessen van de Heilige Familie, die naar elders verhuizen. Er ontstaat een bloeiende oecumenische Gemeenschap: de ´Terebint´, de naam van de Boom waaronder Abraham zijn Gasten verwelkomt. Zo gastvrij is ook de religieuze  Gemeenschap. Lees verder