De Groene Stadhouder

Hoe kunnen we de ecologische voetafdruk van ons convivium verkleinen? Die vraag stelde ik twee maanden geleden op een huisavond. Als inleiding hadden we een documentaire van Tegenlicht gekeken, Tijdperk van de mens, waarin we zagen hoe groot de negatieve invloed van de mens is op het leven van dieren, planten en oceanen. En welke verantwoordelijk de mens heeft om zijn invloed ten goede te doen gelden.

‘Laten we alleen nog maar vegetarisch koken tijdens huismaaltijden’, stelde ik voor. Sommige mensen zijn erg gesteld op hun stuk vlees, en om die mensen mee te krijgen in het plan, benadrukte ik dat het alleen om de huismaaltijden op maandag en dinsdag ging: de andere dagen mogen mensen zelf bepalen wat ze koken. Verrassend genoeg ging iedereen in het plan mee.

De huisboodschappen wilde ik ook vergroenen. Ik ben de penningmeester van De Stadhouder en maakte vorige maand een begroting voor 2018. Ik greep de gelegenheid aan om een lijst met duurzame alternatieven voor wc-papier, schoonmaakmiddelen en koffie te maken en de prijs van die producten leidend te laten zijn in de begroting. Samen met Kaj, de Pontifex, hebben we toen gekeken naar welke producten haalbaar waren binnen ons huisgeld, en welke niet. Het zal je verbazen, maar voor veel producten konden we eco-varianten vinden die betaalbaar waren. Vloeibaar wasmiddel, allesreiniger, afwasmiddel, wc-papier, toiletreiniger en koffiefilters. We hebben er nu ecologische varianten van in huis (zie overzichtje onderaan). Zelf ben ik een groot voorstander van Fair Trade koffie, maar dat was helaas wel te duur voor ons.

Ik zou alle Ruimzicht convivia willen aanmoedigen zich de vraag te stellen hoe ze hun ecologische voetafdruk als convivium kunnen verkleinen. Met een beetje sturing vanuit het drieschap en een verdiepende huisavond rondom het thema duurzaamheid is het vaak eenvoudiger dan je denkt om je consumptiepatroon als huis te veranderen. En als het gaat om het vegetarisch eten op de huisavonden heeft het als bijkomend voordeel gehad dat we nu meer variatie hebben in de maaltijden die er gekookt worden, omdat mensen op zoek gaan naar nieuwe recepten.

Corstiaan van Pelt
Studeert Sustainable Business and Innovation aan de Universiteit Utrecht
Penningmeester van De Stadhouder