Van psycholoog naar theoloog

In het laatste jaar van de middelbare school vroeg mijn godsdienstleraar: ‘’Bregje, welke studie ben je straks van plan te gaan volgen?’’. Ik vertelde hem dat ik psychologie in Groningen wilde gaan studeren. Hij antwoordde: ‘’Ah wat jammer, jou had ik echt theologie zien studeren!’’. Ik had echter geen twijfel over mijn studiekeuze. Dus zo gezegd, zo gedaan begon ik met veel goede moed aan mijn studie psychologie.

Hoewel ik met veel plezier mijn bachelor volgde en de verschillende vakken zeker mijn interesse hadden, wist ik niet goed welke master ik moest kiezen. Dit was nieuw voor me. Van kleins af aan weet ik erg goed wat bij me past en wat ik wil. In die tijd woonde ik in Moeshoes, een huis van Stichting Ruimzicht, en genoot erg van de huisavonden met mijn huisgenoten. De vele gesprekken over geloof en hoe we daar allemaal verschillend over dachten, waren ontzettend boeiend. Ik merkte dat ik gespreksvoering erg leuk vond, maar dan wel over zingeving en geloof. Daarop besloot ik naar een voorlichtingsavond over theologie te gaan. Na het horen van een college van professor Geurt Henk van Kooten over Paulus was ik gelijk enthousiast. Deze studie had voor mij alles in zich: psychologie, filosofie, geschiedenis, taal en nog veel meer. Na mijn bachelor psychologie ben ik dan ook begonnen met een bachelor theologie. En van die keuze heb ik geen spijt gehad!

Momenteel zit ik in het laatste jaar van de driejarige predikantsmaster aan de Protestantse Universiteit in Groningen. Tijdens de studie en de stage heb ik de veelzijdigheid van het ambt van predikant mogen ervaren en is mijn roeping tot bloei gekomen. Mede met de hulp van Fonds Aktie Late Roepingen heb ik de studie kunnen volgen die bij me past en waar mijn hart naar uit gaat. In het laatste studiejaar hoop ik me nog verder te verdiepen binnen de ethiek en geestelijke verzorging. En over iets minder dan een jaar hoop ik beroepbaar te zijn als predikant!


Bregje Anna Faasse