Beraad in de regentenkamer

bestuur 2014

Eenmaal per jaar houdt het bestuur van Stichting Ruimzicht een beraadsdag, dit jaar op 25 juni. We zaten in Amsterdam op een heel bijzondere locatie : de regentenkamer van de Oude Hoftuin. Dat is een eeuwenoud gebouwencomplex met (inderdaad) een prachtige tuin van de diaconie van Protestantse Gemeente te Amsterdam, in het centrum van de hoofdstad.

Die ‘regentenkamer’ klinkt misschien een beetje dubieus. Laat ik u daarom vertellen wat wij op zo’n beraadsdag doen. We trekken een dag uit om de tijd te hebben voor een goed gesprek over het functioneren van onze stichting. Een kritische evaluatie van ons eigen functioneren als bestuur staat dan ook prominent op de agenda: wat doen we goed? Wat kan beter? Hebben we voldoende kennis en deskundigheid in huis? Hoe kunnen we studenten nauwer betrekken bij de keuzes die wij als bestuur maken? Kortom: zelfreflectie.

Gelukkig blijft het niet bij navelstaren. Een groot deel van ons beraad ging ook over het inhoudelijke beleid van Ruimzicht. Zo kregen we een update over het Internationale  Convivium in Groningen. Ze zijn al bijna onderweg, de buitenlandse studenten, en komen uit alle hoeken van de wereld zoals Zuid-Korea, Indonesië en Roemenië. Het worden spannende maanden, zowel voor hen als voor de Nederlandse bewoners die in februari hun intrek hebben genomen als kwartiermakers.

Alleen maar vergaderen op zo’n beraadsdag zou niet goed zijn. Rond het middaguur vertrokken we daarom met de tram naar De Hooge Stoep. Daar stond een lekkere lunch voor ons klaar in de ‘serre’. Ons Amsterdamse convivium wordt vanaf half juli grondig gerenoveerd, dus we waren nog net op tijd om het huis in oude staat te zien.

Na de lunch keerden we terug naar de Hoftuin voor het vervolg van ons beraad. Vernieuwend beleid van Ruimzicht is natuurlijk ook het coachingsproject voor predikanten. Na een succesvolle pilot is het tijd om vooruit te kijken: hoe gaan we hiermee verder? Dat vergt uiteraard de nodige afstemming met de andere partners, zoals de PKN.

In eetcafé Dwaze Zaken sloten we de dag af. Wie het restaurant niet kent: het ligt tegenover het Centraal Station van Amsterdam en is een absolute aanrader. De christelijke wortels zijn nog altijd zichtbaar in het opvallende wandmozaïek. Een toepasselijke plek om een serieuze beraadsdag ontspannen af te sluiten!