Garden of Eden – conviviumdag 2018

Zaterdag 7 april was het dan zover, de jaarlijkse Conviviumdag. Een dag waar de bewoners van de acht Ruimzichthuizen samenkomen. Dit jaar viel de organisatie van deze bijzondere dag in handen van De Hooge Stoep. Alle achttien huisgenoten hadden een aandeel in het organiseren van deze dag. Een strakke planning zorgde ervoor dat de activiteiten op zaterdag 7 april gesmeerd liepen. De locatie was gevestigd in de prachtige Botanische tuin Zuidas waar alle bezoekers van de Conviviumdag een naamsticker met het nummer van hun groep kregen bij binnenkomst. Aan het begin van de dag keek iedereen nog wat onwennig om zich heen vanwege de vele vreemde gezichten en het ontbreken van kennis over wat de dag zou brengen. De officiële start vond plaats in een kas vol met planten waar Dick, de pontifex van De Hooge Stoep, het woord nam. Hij startte met het voorstellen van zijn geliefde huis door verschillende vragen te stellen aan zijn huisgenoten. De andere zeven huizen volgden wat zorgde voor leuke informatie over hun lievelingsmomenten in huis. Als laatste werden Gerrit van Meijeren (bestuur) Henk Wijnbergen en  Florida de Kok uitgedaagd om in een rij te staan van meeste naar minste Bijbelkennis. Gerrit bleek de winnaar, maar had daar zelf zijn twijfels over.
De volgende activiteit bestond uit een lunch die verzorgd werd door een aantal huisgenoten van De Hooge Stoep. Onder het genot van de zon, die nog de hele dag bleef schijnen, genoot iedereen van de maaltijd. Verschillende mensen namen de stap om zich in gesprek te mengen met andere huizen.
Na de lunch was het tijd voor een verdiepende activiteit. Deze activiteit werd begeleid door Djoni en Julia met als onderwerp: tolerantie. Er werd veel interessante informatie en filmpjes getoond om het begrip te verduidelijken en verschillende mensen deelden hun meningen en ervaringen over dit onderwerp. De grote hamvraag bleek: Kan je tolerant zijn tegenover intolerantie?
Na de verdiepende activiteit was het tijd voor een actieve activiteit waar de verschillende groepen door het doen van meerdere spellen een prijs konden winnen. Tijdens deze spellen konden zij letters verdienen die uiteindelijk een aanwijzing zouden geven voor de locatie van ‘de schat’. Eén van de spellen was trefbal waar het er fanatiek aan toe ging. Onder een hoop geschreeuw, gegooi en geval kon na vijf minuten besloten worden welke groep de winnaar was en wie de letter verdiende. De uiteindelijke prijs werd gevonden tussen de stuiken in het Amsterdamse Bos en bestond uit kleine tompoezen met daarop een foto van de bewoners van De Hooge Stoep.
De laatste activiteit voor de borrel had een creatief aspect: maak een hoorspel! Na uitleg over het maken ervan gingen de verschillende huizen met hun eigen huisgenoten uiteen. Binnen een uur was het de bedoeling dat er een concept werd bedacht, zodat deze opgenomen kon worden d.m.v. een geluidsfragment. Binnenkort hopen we de fragmenten van de verschillende huizen te kunnen beluisteren.
Na al dat harde werk was het tijd voor de borrel. Terwijl Akapella deze tijd benutte om gezellig samen te zingen, was het voor andere huizen een moment om met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een hapje en een drankje. Een aantal mensen van De Hooge Stoep was ondertussen druk bezig, want de voorbereiding van het avondeten was in volle gang.  Na de borrel was het moment om op te laden met een heerlijk bord couscous, in totaal 40 kilo couscous om precies te zijn.
Na het eten en dessert werd er richting een einde van de dag gewerkt. Een groot deel vertrok moe, maar voldaan richting hun eigen stad. Een ander deel had nog geen genoeg van Amsterdam en ondernam de tocht naar De Hooge Stoep. Met een koud biertje, wijntje en Beyonce werd daar dan echt de Conviviumdag afgesloten. Ik kan alleen maar zeggen dat het een top dag was.

Marije is bewoner van De Hooge Stoep