Een bloemlezing

Aan het eind van elk kalenderjaar maken de convivia een jaaroverzicht. Aan de hand van enkele vragen doen de bewoners in 2 A-4tjes verslag van het reilen en zeilen in het convivium. Hieronder een bloemlezing ‘2016’

Tout Passe
‘Het gaat prima met de bezinnende activiteiten. Wij zingen redelijk vaak, we hebben een heuse TP-liedbundel. Pas is er ook een nieuwe bundel met bladmuziek gekocht, zo wordt er weer vrolijk gespeeld op de piano en soms viool of gitaar. Op maandag, de huisavond, heeft één iemand de LiMo, Liturgisch Moment. Dan wordt er ook vaak wat gelezen, en vertelt diegene bijvoorbeeld over iets wat hem of haar geraakt heeft. Verder is er eens in de zoveel tijd een bidstond waarin voornamelijk iedereen vertelt hoe het met hem of haar gaat. Met Sinterklaas werd er opvallend veel literatuur gevraagd over het geloof en filosofie. Veel mensen delen deze literatuur met elkaar, zodat er aan geloof en inspiratie delen geen gebrek is. Mooi aan Tout Passe is dat je ook zomaar een mooi gesprek over het geloof of wat dan ook mag hebben, daar is niet per se een activiteit bij nodig (…) Zoals net al is gezegd heeft het huisweekend wel heel erg bijgedragen aan groepsbonding. Vooral het moment waarop we om 3 uur ’s nachts met de hele groep nog een vragenspel aan het doen waren, waarbij iedereen om de beurt een vraag moest pakken en beantwoorden, heeft heel erg bijgedragen aan het groepsgevoel. Dat was een fijne avond/nacht met veel hilarische en eerlijke momenten!’

Pakhuis London
‘Vrijdagmiddag, Groningen, Hoge der A 21. Na een week van studeren, converseren en rampeneren slaat de vermoeidheid toe. Terwijl menig burger het weekend inleidt met een Vrijmibo, transformeert het o zo drukke studentenpand aan de gracht zich in een plek van gemoedsrust. De één vlucht naar thuisthuis, de ander valt in een diepe weekendslaap om maandag weer vol energie te kunnen presteren, en een enkeling waagt zich nog aan een verjaardag of fuif. Maar er heerst een sfeer van stilte, Pakhuis London rust. Het individu dat wel de keuze maakt ’s weekends in Groningen te vertoeven, probeert met zijn goede gedrag zijn huisgenoten te piepen via de intercom om ze uit te nodigen voor een gezellige lunch. Met een beetje geluk komt er om vier uur in de namiddag nog iemand met z’n brakke hoofd in z’n PL-badjas naar beneden om in stilte te genieten van een bakje yoghurt, een sneetje brood of een maaltijd die al drie weken in de koelkast (lees ijskast) ligt.
De zaterdag dooft uit, de zondag begint. Waar de één ervoor kiest om braaf naar de kerk te gaan, kiest de ander ervoor deze zondag te gebruiken om zich voor te bereiden op de volgende dag of simpelweg helemaal niks te doen. Als de duisternis over deze mooie stad valt, begint ook het Pakhuis weer tot leven te komen. Bewoners komen weer samen, spreken af een maaltijd met elkaar te nuttigen en nodigen elkander uit voor een goed gesprek of een leuke film. Terwijl de HoHui vol stress in de woonkamer loopt te ijsberen omdat afgelopen weekend iedereen het heeft verzaakt om zijn of haar bord en beker schoon te maken, loopt de Penni te dwalen in de keuken op zoek naar zijn mobiel, sleutel en tas. De Pontifex belooft hem te helpen zoeken, maar niet voordat hij eerst een half uur gespendeerd heeft aan het maken van een lekker bakje cappuccino. Drie verschillende mensen, de één snel en adequaat, de ander traag van begrip en daden. En toch, op de één of andere manier, lijkt het te werken met dit drieschap. Ze hebben soms een schop onder de kont nodig in de vorm van een natte vinger in het oor, maar ze vormen PL dit jaar toch weer tot nog een beter convivium.’

Akapella
‘De een heeft meerdere vrije dagen per week over en de ander komt tijd te kort. Er zijn in ons huis twee SSR-NU’ers en drie NSU’ers. Verder zijn er een paar huisgenoten actief bij hun studievereniging als lid van een commissie of gewoon als actieve borrelaar. Sporten wordt door een paar huisgenoten gedaan (soms ook gezamenlijk), maar de meesten zijn geen lid van een sportvereniging of sportschool. Een meerderheid van de huisgenoten heeft een bijbaan. Gemiddeld is zo’n bijbaan acht uur per week. Al deze dingen gaan niet ten koste van de huisavond. De norm is dat iedereen aanwezig is en zelden zegt iemand af vanwege een drukke agenda. De bezinnende activiteiten in Akapella waren over het algemeen erg fijn. We hebben het bijvoorbeeld een keer gehad over hoe de ideale kerk er voor jou uit zou zien en wat huisgenoten zouden kunnen betekenen in je geloofsleven. De conclusies waren voor iedereen anders, maar in een huis met 16 zijn er toch vaak mensen die hetzelfde denken als jij. Omdat er behoefte aan is, zijn we bezig om ook buiten huisavonden kansen te bieden om samen te bidden of te praten over het geloof. Het is een beetje afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Er wordt in Akapella veel gezongen en dat vind ik erg mooi, het geeft heel erg een ‘samen’ gevoel.’

De Hooge Stoep
‘In 2016 werden in februari de toen 10 nieuwe huisgenoten geïnaugureerd. Met 2 bijzondere en behoorlijk heftige cabaretvoorstellingen stonden de oude huisgenoten even tegenover de nieuwe huisgenoten. Het was een ongelofelijke leuke avond met veel ouders, oud-huisgenoten, Ruimzichtianen etc. Dit was misschien wel de enige keer dat er in één keer zoveel nieuwe huisgenoten geïnaugureerd zullen worden, dus het was een bijzonder moment in de geschiedenis van De Hooge Stoep. Er is duidelijk verschil te zien tussen het leven in De Stoep voor de zomervakantie en na de zomervakantie. Bijna iedereen heeft door stages of studies een erg druk jaar, waardoor na de zomervakantie de woonkamer wat vaker leeg te vinden is. Toch proberen we het huis zo levendig mogelijk te houden met commissies en andere activiteiten. De komst van de tafeltennistafel heeft het leven in De Stoep voor sommige huisgenoten ook veranderd. Het feit dat we met de grootste club van huisgenoten nu al 1,5 jaar samenwonen heeft ervoor gezorgd dat het leven met elkaar vertrouwd is, maar dat ook soms irritaties naar boven kunnen komen. Dit maakt dat we steeds meer open met elkaar kunnen omgaan en dat er ook minder een druk ligt in de groep om te laten zien wie je bent. Ik denk dat iedereen een plekje heeft kunnen vinden in het huis en dat we met zoveel huisgenoten een zeer goed gestructureerd huis zijn, waarbij het samenwonen altijd toch heel serieus wordt genomen’.

Casa Mundo
Met de nieuwe groep blijkt er zeker veel belangstelling te zijn voor bezinnende activiteiten. Voor het eten wordt altijd gebeden hebben ook een keer een Bijbelstudie georganiseerd, waarbij bleek dat er heel wat bijbelkennis aanwezig is in het huis. Daarnaast zijn we een keer samen naar een Taizédienst geweest (…) In de tweede helft van het jaar is er over het algemeen het gevoel dat iedereen steeds meer naar elkaar is toegegroeid. In het begin was het allemaal wat wennen maar tijdens de huisavonden worden er nu volop grappen gemaakt en iedereen neemt steeds meer een bepaalde positie in. Zowel de Nederlanders als de internationale studenten geven aan dat zij de huisavond zien als een moment om even de stress van het studeren te vergeten. Tot nu toe hebben we van alles gedaan: gedanst, geverfd, Afrikaanse spelletjes gedaan en ga zo maar door. Met name het schaatsen samen was een avond om niet te vergeten; maar ook hebben we samen Sinterklaas gevierd wat erg geslaagd was (…) De inauguratie was voor iedereen een moment waarop we echt ervoeren samen een groep te zijn. Iedereen droeg zijn of haar steentje bij, wat maakte dat het voor iedereen een onvergetelijke dag was. Het schaatsen leverde erg veel hilarische momenten op. Het was erg leuk om te zien hoe de Afrikaanse mannen in het begin nauwelijks konden blijven staan en uiteindelijk met hulp van de Nederlanders en hulppinguïns/ijsberen toch heel voorzichtig een paar stapjes op het ijs durfden te doen’

Villa Spina Rosa
Een keer in de 4 weken hebben wij een religieuze avond. Die avonden lukt het ook goed on de diepte in te gaan. Zo hadden we dit jaar een avond over verschillende manieren om het paasverhaal te vertellen. Ook hebben we een avond gehad waarbij je in tweetallen een bijbelstuk in hedendaagse taal moest vertalen. Op ontspannende avonden lezen we altijd uit de bijbel na het eten. Zodat we op die avonden ook wat religieus meekrijgen. Op andere avonden lezen we het boek Doornroosje’

Moeshoes
‘We hebben een aantal keer huisavond samen gedaan met Pakhuis London, altijd erg gezellig. Wel jammer dat ons douchegordijn gebrast werd. Maar die was ook aan vervanging toe. Daarnaast huizenruil gedaan met de Hooge Stoep en af en toe werd er een huisfeest of huiskamerconcert van een ander huis bezocht’

De Stadhouder
In het afgelopen jaar zijn er meer bezinnende activiteiten geweest dan in de afgelopen maanden. Dit komt omdat we samen nog erg op zoek zijn naar een goede vorm om het over de diepere dingen des levens te hebben. Het is moeilijk op een ongeforceerde manier een sfeer te scheppen waarin het mogelijk is religieuze of filosofische discussies te voeren. Ook zijn in de afgelopen maanden veel huisavonden besteed aan inauguraties, laatste huisavonden van huisgenoten die vertrokken of buitenhuisactiviteiten zoals het bijwonen van een lezing of discussie (dit kan wel gezien worden als verdiepende activiteit maar is meer plenair van aard en minder intiem). Omdat de samenstelling huisgenoten binnenkort vaststaat is het waarschijnlijk makkelijker nu een goede vorm voor spirituele ontwikkeling te vinden (…) We zijn blij met de zo vertrouwde gezelligheid en huiselijkheid van de Stadhouder die zich door het jaar heen op verschillende momenten heeft gemanifesteerd. Tijdens de huis- en thuisweekenden en huisavonden maar ook zeker daar tussendoor op momenten door de week en in reguliere weekenden’.