‘Museum’ De Hooge Stoep viert 8e lustrum

Zaterdag 11 februari was het zo ver: het achtste lustrum van Convivium De Hooge Stoep. Uit het hele land kwamen ruim 60 oud-bewoners naar Amsterdam om te kijken hoe het er voorstaat met hun oude studentenhuis aan De Lairessestraat 126. Dat de Stoep altijd in het hart blijft, was duidelijk te merken: vanaf de eerste generatie (1977!) waren er oud-bewoners aanwezig. De meesten hadden het huis nog niet gezien na de grondige verbouwing van de afgelopen jaren. Dit betekende voor sommigen een teleurstelling: een aantal kamers bestaat inmiddels niet meer. Wel is daar een prachtig nieuw souterrain voor in de plaats gekomen en is de huiskamer een stuk ruimer geworden. Bovendien is er natuurlijk een hele hoop hetzelfde gebleven, dus het feest der herkenning werd er zeker niet minder op!
Het thema van het lustrum was Museum De Hooge Stoep: portret van een convivium. Gasten werden welkom geheten in de foyer (de hal), konden iets eten en drinken in het museumcafé (de woonkamer) en in de overige kamers was veel moois te zien uit de persoonlijke collectie van De Stoep. Zo was er een rariteitenkabinet waarin de absurde, nutteloze en mysterieuze objecten die zich gedurende 40 jaar in huis hebben opgestapeld ten toon werden gesteld, een fotoarchief waarin men de oude kroniekenboeken en DB’s kon terugvinden en de geschiedenis van het convivium werd via een tijdlijn langs de trappen in beeld gebracht. Verder bood museum De Hooge Stoep een grote variatie aan activiteiten aan. Er was een schildercursus waar de oud-bewoners hun creativiteit de vrije loop konden laten, een muziekkamer waar de vele hits die het huis gekend heeft luidkeels meegezongen konden worden, er was zelfs een mogelijkheid tot biechten in het souterrain (op de vierde verdieping kon men via livestream meekijken…).
Na de borrel in de museumkroeg was het woord aan ds. Florida de Kok. Zij las Psalm 84 in de vertaling van Huub Oosterhuis voor en overhandigde namens St. Ruimzicht een mooie foto als cadeau. Op die foto is te zien hoe De Lairessestraat 126 er in de jaren 1920 bij lag. Een bijzonder gepast geschenk op een dag waar het historisch besef van ons huis centraal stond. Op naar het 9e lustrum!

Dick Thole is bewoner van De Hooge Stoep