Ruimzicht en de watersnoodramp?

“Ik ga een project doen rondom de hulpverlening door Doetinchem aan Middelharnis en Sommelsdijk na de Watersnoodramp in 1953.” Het is een zin die ik de laatste maanden veel uitgesproken heb. Vaak gevolgd door een blik die het midden hield tussen verbazing en verbijstering. “What the heck bedoel je?”

Korter kon ik het ook niet uitleggen. Hoe leg je in één zin uit dat de Achterhoekse stad hulp verleende aan de Zuid-Hollandse tweelingdorpen op Goeree-Overflakkee en dat je daar een project rondom gaat doen waarvan je nog geen idee hebt hoe je het aan gaat pakken? Bovendien wilde ik ook niet te veel weggeven.

Maar ja, zo’n “what the heck”-blik vroeg natuurlijk wel om uitleg. Dus legde ik dan toch maar uit: Na de Watersnoodramp in 1953, toen de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden grotendeels overstroomden tijdens springtij en een zeer zware Noordwesterstorm, werden diverse dorpen geadopteerd. Lang verhaal kort: Doetinchem adopteerde Middelharnis en Sommelsdijk.

Wat Ruimzicht ermee te maken heeft? Leerlingen van de Rijks HBS werden ondergebracht in Villa Ruimzicht en het meisjesinternaat. Zij vervolgden hun lessen aan het Lyceum in de Burgmeester van Nispenstraat.

In de jaren ’60 kreeg Middelharnis een Doetinchemsestraat, een gebaar om dankjewel te zeggen. Geen lullig achterafstraatje dat nog geen naam had, nee een brede rijbaan van (inmiddels) ruim zevenhonderd meter lang die een van de belangrijkste toegangswegen vormt tot het dorp. Dan ben je volgens mij heel erg dankbaar.

Met het verstrijken van de jaren verwaterde de band. Bijna exact zestig jaar later kreeg ik verkering met een Doetinchemmer die die Doetinchemsestraat wel heel bijzonder vond en ik besloot om onderzoek te gaan doen. Daar ben ik nu mee bezig en ik ben, buiten de archiefstukken, op zoek naar verhalen van mensen die het meegemaakt hebben: leerlingen van beide scholen, hulpverleners en anderen. Misschien bent u zo iemand?

Via adriennehuizer.nl kunt u meer lezen over mijn onderzoek en met mij in contact komen: adrienne@adriennehuizer.nl