Jaarlijkse beraadsdag bestuur

Op 20 augustus hield het bestuur de jaarlijkse beraadsdag. De dag wordt steeds in een andere plaats gehouden en dit jaar was Amsterdam aan de beurt. We begonnen met een bezoek aan het convivium De Hooge Stoep waar ons een prima lunch werd voorgezet. 

De middag was gereserveerd voor de bezinning. 

Drs. Rosaliene Israël, die inspirerend had gesproken bij de viering van het 150 jarig bestaan, had ons van een paar indringende vragen rond de convivia voorzien. Het gesprek cirkelde rond de vraag hoe het onderlinge (geloofs-)gesprek in de convivia gaande kan blijven zonder dat dit (a) ten koste gaat van de diversiteit of (b) vrijblijvend verwatert tot ieder voor zich en God voor ons allen. 

Daarnaast zoeken we naar manieren om de bewoners van de convivia te helpen bij het vormgeven van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in vrijwilligerswerk. Zouden we daar als organisatie niet meer kunnen aanreiken en/of organiseren dan we nu doen?
We waren de middag bij elkaar in een prachtige historische vergaderlocatie van de Protestantse Kerk van Amsterdam. Dat stimuleerde ook de bezinning op mogelijke samenwerking met plaatselijke initiatieven in de steden waar de convivia zijn. In Groningen is er al het goede contact met de PThU rond Casa Mundo. In Utrecht wordt overlegd met de Diaconie van de Protestantse Gemeente. En we besloten ter plaatse tot nader overleg met de Amsterdamse diaconie, die boeiende initiatieven ontplooit op het gebied van gemeenschappelijke woonvormen. 

We hopen dat deze contacten wederzijds stimulerend zullen uitpakken.

Ds Ynte de Groot, voorzitter