Convivia in Tijden van Corona

Het corona virus werkt ook door in het leven van de conviviumbewoners en verstoort het ritme en de de gewoonten. Maar alles met een goed gemoed, zo merk ik uit de reacties.

In Moeshoes is nog steeds een groot deel van de huisgenoten aanwezig. Er wordt gestudeerd, gekookt en gechilld met elkaar, waardoor er een bijzondere manier van verbinding blijft plaatsvinden in huis. Toch heerst er ook wel een bepaalde spanning, maar door elkaar te bemoedigen komen we hier samen doorheen. Het is een bijzondere tijd waarin we nu leven, en dat beseffen we allemaal. Gelukkig kunnen we steun zoeken bij elkaar! Bedankt trouwens voor al jouw bemoedigende mailtjes. Samen maken we er toch wat moois van in deze tijden!

Wonen in Tout Passe tijdens de coronacrisis is surrealistisch. Langzamerhand zie je het virus dichterbij komen. Waar er eerst nog een grapje werd gemaakt over quarantaine kan het in deze tijd zomaar werkelijkheid zijn. TP loopt leeg, huisavonden worden gedaan via skype, afstand houden met eten etc. Ondanks alles blijven we hoop houden en realiseren we ons steeds meer hoe gezegend we zijn om in een sociaal huis als Tout Passe te mogen wonen.

Ondanks dat wat mensen zijn vertrokken naar hun ouders, is er toch een klein groepje van zo’n tien mensen in De Hooge Stoep gebleven. Het gebonden zitten aan huis verbindt; samen ontbijten, lunchen en avondeten, films kijken, studeren, puzzelen en sporten.

We proberen er in deze omstandigheden wat van te maken, steun te zoeken bij elkaar en hulp te bieden aan anderen door warme maaltijden te verzorgen voor de dak- en thuislozen in Amsterdam.

Een aantal huitgenoten is bij hun ouders en blijven daar. Met de paar die hier zijn houden we het nieuws strak in de gaten en proberen we wel er voor elkaar te zijn, juist nu andere vrienden zien lastig is. Huisavond is vrijblijvend maar na het handenwassen toch een spelletje kunnen doen samen! Het is anders dan normaal natuurlijk, en dat is jammer, maar we wachten het samen af! Liefs, de Stadhouders.

Momenteel is het een stuk rustiger in huis dan normaal. De eerste week was iedereen veel thuis en was er veel verbondenheid. Nu gaan steeds meer mensen weg en blijft er nog een klein clubje over. Wel houden we allemaal contact via app, Snapchat of wat dan ook, ook als we niet bij elkaar zijn. Bovendien leven de huisgenoten die nog in Villa Spina Rosa zijn een stuk meer samen dan normaal: zo worden boodschappen op elkaar afgestemd, wordt er meer samen gestudeerd en wordt er veel vaker samen gegeten ’s avonds.

Akapella is nu meer dan ooit de plek waar wordt samengewoond. Afgesloten van de buitenwereld hebben we het met elkaar te doen. Er wordt oneindig veel koffie gedronken, gefrisbeed in het park en iemands verjaardag werd drie keer op een dag gevierd. Aan tijd is namelijk geen gebrek op dit moment. Toen een huisgenoot ziek werd en in quarantaine zat op haar kamer, hebben we daarom maar de woonkamer naar haar deur verplaatst. Zo aten we op gepaste afstand, maar bleef de convivialiteit bewaard.

Since the outbreak of the coronavirus, we didn’t notice any big difference right away. Casa Mundo is a big house, or rather, a big church, and we all have our own, rather spacious, rooms. However, we do need to take more and more care to protect ourselves and everyone around us. As government measures are becoming stricter, we are trying to adapt. Meanwhile our studies and routines continue, apparently as normal, though online. In this trying time for our life as a Christian community, we need to stick together in Spirit, but keep our safe distance and practice the best hygiene we can – praying that God will carry us through.