Coaching: juist nu!

Door de Covid-19-epidemie is het kerkelijk leven drastisch veranderd. Kerkelijke samenkomsten konden niet meer fysiek plaatsvinden waardoor veel gemeenten ervoor kozen onlinebijeenkomsten te organiseren. Pastoraat aan huis werd veelal pastoraat per mail, Whatsapp of telefoon, kerkenraadsvergaderingen werden gehouden met behulp van Zoom en uitvaarten gebeurden opeens in veel kleinere kring.

Inmiddels kunnen we weer wat meer in en om de kerk, maar het is nog niet zoals het ooit was en de vraag is of het ooit weer zo zal worden. De vraag is bovendien of we wel moeten willen dat alles weer wordt zoals het was, of het niet beter is juist dit moment aan te grijpen om sommige dingen anders te doen. Wellicht blijven de onlinediensten bestaan, naast de fysieke samenkomsten. Misschien blijkt pastoraat via de telefoon of met behulp van Zoom wel een blijvertje, naast of in afwisseling met het gesprek aan huis. Kringwerk en vergaderingen zouden ook best wel eens vaker online kunnen gaan plaatsvinden. Zo zijn nog wel meer ‘blijvertjes’ uit de coronatijd te bedenken. De gevolgen van de pandemie bieden kansen, ook voor het kerkelijk leven.

Als predikant heb je daarin je positie te bepalen, een visie te ontwikkelen en duidelijkheid te creëren over je eigen rol. Kortom, reflectie op jouw leiderschap is meer dan ooit nodig, om te voorkomen dat de omstandigheden jou sturen in plaats van dat jij de gemeente aanstuurt in deze tijden van crisis en verandering. De zich wijzigende omstandigheden heb je als predikant niet altijd in de hand, maar je hebt wel de keuze hoe je ermee omgaat en de gemeente erin leidt.

Coaching kan je daarbij helpen. De coaches van Ruimzicht hebben de afgelopen maanden ruime ervaring opgedaan met ‘corona-proof’ coachen. Dat gebeurde soms online of wandelend en zo nu en dan afgewisseld met een fysieke ontmoeting in een prettige, voor coaching geschikte, ruimte. En altijd op een wijze die voor zowel predikant als coach veilig en goed voelde. Daar gaan de coaches gewoon mee door, afgestemd op de coachvraag van de predikant, zoekend naar de vorm die haar of hem past. Juist nu!