Conviviaal maal met een verhaal

Hieronder het recept dat kookdominee Han Wilmink speciaal bereidde voor de conviviumdag 2021. De live cooking is terug te zien op https://youtu.be/Z7qHbNJDErM – voor een conviviale en veelkleurige maaltijd.

Een eigentijdse variatie op een Puls van groenten met bulgur en linzen, met krokante bites van kikkererwten – uit Bijbels culinair van kookdominee Han Wilmink.
Voor de studenten van de convivia van Ruimzicht, conviviumdag 2021

‘Hieronder heb ik het enigszins bewerkt, studentikoos gemaakt. De live cooking op YouTube https://youtu.be/Z7qHbNJDErM is natuurlijk de rode draad om tot een bevredigende culinaire prestatie te komen! Met dank ook aan Florida Kok! En de recepten zijn duurzaam, zonder vlees onder het motto: ‘Al onze dieren zijn ook Onze-Lieve-Heers- beestjes’. Veel plezier ermee!

Een eigentijdse variatie op een Puls van groenten met bulgur en linzen. De onderstaande versie is bedoeld voor 8 studenten!

Ik heb rekening gehouden met wat er eind maart in de schappen ligt bij groenteboer of supermarkt. Voor dit aantal en omgerekend naar jullie schransgedrag heb je dan zo tegen de 3 kilo aan groenten in totaal nodig. Het komt niet op een grammetje meer of minder aan!

 Voor de Bulgur met linzen:
700 gram Bulgur (bio en volkoren is beter voor mens en natuur) 200 gram linzen (als ze maar niet rood zijn, want die koken tot moes) 1 blokje (bio) groente of kruidenbouillon (voor de puls heb je ook nog een blokje extra nodig!) 2 el roomboter of 2 scheuten olijfolie (voor de smeuïgheid) ½ tl zeezout

Voor de Puls:
3 uien, in stukjes gesneden 3 teentjes knoflook, fijngehakt ca. 800 gram (kleurige) wortels in stukjes van 1 cm dik gesneden 1/3 knolselderij in stukken van 1 cm bij 1 cm (Wat je over hebt van de knolselderij: lekker om in plakken te bakken bij een lunch met wat kaas erbij wat je smelten laat, ook lekker als/in gepureerde soep) 1 venkelknol, in stukken van 1 cm gesneden ca 350 gram broccoli, verwijder de dikke harde steel en verdeel de rest in stukken van 2 bij 2. 1 of 2 rode puntpaprika’s, in stukjes van 2cm ½ spitskooltje, in repen gesneden (tip!: gebruik de andere helft met de knolselderij, ui, knoflook, bouillonblokje en wat kruiderij voor een gepureerd soepje, nog een beetje crème fraiche erbij en voilà, zo tover je voor de volgende dag weer wat op tafel met restjes!) 1 bio citroen, rasp de buitenkant van de schil fijn, de zeste, snijd doormidden en vang het citroensap op. 2-3 el sap heb je nodig. Kop gedroogde abrikozen (in stukjes gesneden) en of rozijnen. Spoel ze van te voren ff af. Ca. 2 el Baharat, is een heerlijk aromatische specerijenmelange. Ras el Hanout of Al Andalus kan ook, allebei van Jonnie Boer Euroma in blikjes. 1 blik tomaten op sap of tomatenpulp Bouillonblokje (groente of kruiden, liefst bio). Meng dit met ca 3 dl heet water en los op. Paar el milde olijfolie voor bakken en braden Zeezout en vers gemalen zwarte peper voor op smaak brengen Paar blaadjes verse munt of peterselie voor garnering.

En maak je geen krokante bites van kikkererwten? Dan kun je ook een uitgelekt blikje erdoor mieteren. Of: volg de tip in mijn filmpje hoe je altijd een voorraadje kikkererwten in je diepvries stand-by hebt!

Deze kleurrijke schotel met zijn diversiteit aan groenten en kruiden zou als symbool voor jullie zelf kunnen staan. Allerlei vogels van diverse pluimage uit alle hoeken van het land maar toch één rond de tafel bij de maaltijd! Ieder brengt zijn eigen unieke ‘smaakje’ mee. Juist de diversiteit maakt het spannend! In dit gerecht kun je de afzonderlijke groenten goed proeven, ze hebben hun eigen kleur, geur en smaak en ook de combinatie smaakt voortreffelijk.

De kunst bij dit gerecht is om alle groenten de juiste garing te geven. Dit doe je door groenten van dezelfde hardheid samen te wokken. Steeds ca. 2 minuten wokken. Vervolgens voeg je er wat van de specerijenmix met een scheut bouillon aan toe en smoor je de groente nog even met een deksel op de pan . Ze moeten wat knapperig blijven want in de grote verzamelpan smoort de groente nog wat verder gaar. Langzaam opwarmen voor het serveren. Op deze manier houden de groenten hun bite en kun je de smaak van iedere groente afzonderlijk goed proeven.

Je hebt dus een wok of diepe koekenpan nodig. Een flinke verzamelpan met deksel van ca 5 liter. En nog een kookpan voor de bulgur met linzen. Kook de laatste 2 volgens de gebruiksaanwijzing. Kook de linzen beslist niet te lang, zodat ze nog wat stevig blijven. En roer de ingrediënten zoals aangegeven door elkaar en houd warm. Ik vind het wel lekker om bij de linzen een laurierblaadje mee te koken. Voeg het zout bij de linzen pas aan het einde van het kookproces toe. (dan blijven de linzen beter in vorm)

  1. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken. De uien mogen fijner en de knoflook hak je heel fijn. Verhit de bouillon in een pan en houd tegen de kook aan.
  2. Pak een wok of koekenpan en zet een flinke kook- soeppan met deksel klaar. Eerst de tomaten smoren. Dat zorgt voor vocht in de grote pan (Deze hoeft nog niet op het vuur) en voorkomt aanbranden. Bak de uien in de wok met een scheut olijfolie tot ze beginnen te kleuren en bak de knoflook even mee, strooi er iets zout en zwarte peper over en doe ze over in de grote kookpan (verzamelpan)
  3. Wok vervolgens de groenten afzonderlijk een paar minuten en doe er steeds een tl van de Baharat uit het blikje bij, heel even meebakken en dan een scheut hete bouillon toevoegen. Kort koken, de groente moeten nog stevig zijn! Want ze garen nog na. Alle groenten zo behandelen!
  4. Als alles in de verzamelpan zit op smaak brengen met wat citroensap en wat geraspte citroenschil. Voor de zoet-zuur balans in het gerecht voeg je de gedroogde stukjes abrikozen en/of rozijnen toe. Daar houden ze in Israël ook van. Voeg eventueel tegen het einde ook de uitgelekte kikkererwten toe. Op smaak brengen met zout/peper en zo nodig nog wat extra baharat. Je moet de kruiderij wel kunnen proeven maar de baharat mag niet overheersen. Er wordt al genoeg de baas gespeeld. Als je van extra pittig houdt: een rood pepertje in stukjes of wat chilipoeder?
  5. 15 minuten voor serveren: Groenten langzaam verwarmen, voorzichtig zo nu en dan omscheppen en niet laten koken want anders wordt de groente te zacht.

Serveren met fijngehakte platte peterselie of verse munt.
Tip: Serveren op mooie terracotta schaal!’.  

 Kookdominee Han Wilmink – Bijbels Culinair