Historie landgoed Hydepark

Ons kwam ter ore dat het voormalige internaat Nieuw Ruimzicht in Doorn wordt gesloopt om plaats te maken voor een luxe appartementencomplex. Erg jammer dat dit tastbare stuk geschiedenis van Ruimzicht gaat verdwijnen. Hieronder een 21 pagina’s tellende historische overzicht, inclusief foto’s, over het landgoed Hydepark met daarin ook aandacht voor het internaat. Voor fijnproevers is het smullen.

Het landgoed Hydepark is een vroeg negentiende-eeuws buiten onder de voormalige gemeente Doorn. Het maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug, een uniek grondgebied dat maar liefst 44 historische buitenplaatsen en landgoederen telt, elk met hun eigen geschiedenis en identiteit. In de achttiende en negentiende eeuw werden ook aan de Driebergsestraatweg talloze buitenplaatsen aangelegd. In vroegere beschrijvingen werd de straatweg geroemd om zijn schoonheid en aanbevolen als wandelroute vanwege de fraaie landhuizen en parken die langs de weg te zien waren. Niet voor niets werd de Utrechtse Heuvelrug de Stichtse Lustwaranda genoemd. Hydepark is een zeer fraai voorbeeld van een negentiende-eeuws landgoed, met in de periode van 1889 tot 1942 een van de mooiste landhuizen van Nederland. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de bijna tweehonderdjarige geschiedenis van deze buitenplaats in de voormalige gemeente Doorn. (lees verder in onderstaand document)

2021.10 Geschiedenis Hydepark